Tak taniego karpia jeszcze nie było. Lidl zaprasza, ale tylko przez trzy dni
To wielka gratka dla łowców tanich, przedświątecznych okazji. Lidl na trzy dni mocno obniża cenę karpia. Te daty warto zapisać: promocja trwa od piątku 19 grudnia do niedzieli 21 grudnia (jest to niedziela handlowa).
Jak kupić taniego karpia w Lidlu?
Oferta Lidla na taniego karpia dotyczy polskiego karpia świeżego sprzedawanego w płatach ze skórą, pakowanego na tacki. Teraz będzie można taką rybę kupić aż 72 proc. taniej. Regularna cena karpia w Lidlu to 5,49 zł za 100 g. Po rabacie będzie to 1,49 zł.
Jest jeden warunek: trzeba mieć aplikację Lidl Plus (jest darmowa). W aplikacji jest dostępny kupon, który trzeba aktywować i zeksanować przy kasie. Obowiązuje limit: to 3 kg taniego karpia na kupon.
Jak smażyć płaty karpia ze skórą?
Aby prawidłowo usmażyć płaty karpia ze skórą, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie ryby. Płaty należy umyć w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym i sprawdzić, czy skóra została dobrze oczyszczona z resztek łusek. Warto naciąć skórę ostrym nożem w kilku miejscach, robiąc płytkie, poprzeczne nacięcia. Dzięki temu skórka nie będzie się kurczyć podczas smażenia, a mięso pozostanie soczyste.
Karpia najlepiej doprawić tuż przed obróbką termiczną. Zbyt wczesne solenie mogłoby spowodować utratę wilgoci. Płaty obtacza się cienko w mące pszennej lub mieszance mąki z bułką tartą, strzepując nadmiar panierki. Zbyt gruba warstwa może chłonąć tłuszcz i sprawić, że skórka nie będzie odpowiednio chrupiąca.
Smażenie należy rozpocząć na dobrze rozgrzanej patelni z klarowanym masłem lub olejem, np. rzepakowym. Płaty karpia układa się skórą do dołu i nie przesuwa przez pierwsze minuty smażenia. To właśnie ten etap decyduje o chrupkości skóry i ładnym, złocistym kolorze. Kiedy skóra stanie się wyraźnie przyrumieniona, rybę można delikatnie odwrócić i dosmażyć z drugiej strony na mniejszym ogniu. Prawidłowo usmażona ryba powinna mieć chrupiącą, złotą skórkę i soczyste, miękkie mięso w środku.
Po zdjęciu z patelni warto odsączyć karpia krótko na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.